Circulaire economie

Alsico heeft ervoor gekozen om in te werken volgens de principes van de circulaire economie. Bij circulaire economie gaat het erom producten en grondstoffen zo lang mogelijk aan hun hoogste waarde in de keten te houden. Met oog daarop doorlopen we een cyclus van acht stappen:

  1. Van bij het ontwerp gaan we kijken hoe het kledingstuk het best aansluit bij de behoefte van de drager. Performance based werk heet dat; door exact te voldoen aan de noden van de drager en de gewenste veiligheidsnormen, kan een kledingstuk langer meegaan.
  2. We selecteren stoffen en materialen op basis van hun levenscyclus. Afval verwerken en CO2 compenseren kosten immers ook geld. De totale eigenaarskost kan zo omlaag.
  3. We kiezen voor materialen die de gevraagde functie vervullen. Het juiste materiaal biedt een hoger comfort en betere veiligheid, wat opnieuw een correct en langer gebruik mogelijk maakt.
  4. We streven naar een zero waste-productieproces. Dankzij het automatisch intekenen patronen, tijdsmeting per kledingstuk en de maatopname via scans (Quantacorp) vermijden we verspilling in ons productieproces.
  5. We maken het logistieke proces zo eenvoudig mogelijk. Door zendingen te bundelen, productie-units rechtstreeks te laten aankopen en te kiezen voor leveranciers in Europa, slagen we erin de logistiek te vereenvoudigen.
  6. We streven naar een lagere water- en energieverbruik tijdens de gebruiksfase. Samen met onze partners, de industriële wasserijen, kijken we hoe we korter en minder warm kunnen wassen. We geven bijvoorbeeld wasvoorschriften mee die een lagere temperatuur voorschrijven dan de stof aankan – wat tegelijk de levensduur bevordert.
  7. We trachten de gebruiksduur maximaal te verlengen. De gekozen stoffen moeten bestand zijn tegen intensief industrieel wassen en de confectie moet herstellingen toelaten (in ons eigen atelier). Kledingstukken krijgen een persoonlijk etiket mee, zodat de drager zich ermee identificeert en extra zorg kan dragen voor zijn kledij.
  8. We denken op voorhand na over de end-of-life-fase van het kledingstuk. Dankzij onze samenwerking met Dutch Awearness, hebben we de mogelijkheid om een stof aan te bieden (100% polyester – Infinity) die opnieuw naar polyester (en kleding) van dezelfde hoge kwaliteit als nieuw kan worden gerecycleerd. Alle andere gebruikte kledij en plastic-afval kunnen we recycleren naar Cliff, een hard en bewerkbaar composiet waaruit tafels, banken en bloembakken kunnen worden gemaakt.

Voordelen van Infinity?

De gebruikte kledij in Infinity wordt opgehaald, vermalen tot polyesterkorrels en opnieuw als grondstof voor kledij gebruikt. Het model biedt zo een antwoord op zowel de grondstoffenschaarste, als het afvalprobleem. Per kledingstuk in Infinity-stof (500g) besparen we namelijk 96% afval, 63% op CO2-uitstoot, 95% water (65 liter) en 5,30 euro aan sociale kosten. Ook transparantie is niet langer een issue. Infinity circuleert in een gesloten keten, waarbij elke partner informatie ingeeft over de bewerking die hij uitvoert op de (grond)stoffen. Via een QR-code die Alsico in de kledingstukken naait, kan iedereen die informatie (locatie, hoeveelheden, type bewerking) ten allen tijde opvragen.

Voordelen van Cliff?

Cliff bestaat uit 48% textielafval, 48% plastics en 4% hars. Het composiet biedt zo een antwoord op twee overvloedige afvalstromen; textiel en plastics. Beide worden bij de klant opgehaald, vermalen en samengedrukt tot Cliff-planken en -palen. Daaruit worden tafels, banken of zelfs rivieroeververstevigingen gemaakt. Na gebruik kunnen ook die producten weer worden vermalen tot korrels. Cliff werkt daarom als een nieuwe, volledig gesloten grondstoffencirkel. Ook hiermee besparen we 96% op afval en 60% op CO2-uitstoot.