Milieu tot in de vezel

De zorg die Alsico draagt voor het milieu, begint bij de keuze van de stof. Alle stoffen die Alsico verwerkt beschikken over een Oekotex 100-certificaat. Dat garandeert er geen schadelijke stoffen of chemicaliën zijn gebruikt bij de productie van het doek en de vezels.

Omdat we ook hier naar een positieve impact streven, heeft Alsico twee duurzame weefsels opgenomen in zijn aanbod.

De eerste is een vezel waar polyester is vervangen door gerecycleerd polyester en het katoen door Tencel (65% gerecycleerde polyester en 35% Tencel). Tencel is een vezel gemaakt van natuurlijke houtcellulose, een 100% natuurlijke grondstof die volledig biologisch afbreekbaar is. De grondstof komt van duurzaam onderhouden boomkwekerijen. Tencel kreeg het Europese kwaliteitskeurmerk PEFC en het internationale keurmerk FSC.

Het tweede weefsel is een pluviale Afrikaanse bio Fairtrade-katoen. De katoenvezel komt van een plantage in Mali die geïrrigeerd wordt met regenwater, zodat drinkwatervoorraden niet worden aangetast (belangrijk, wetende dat 1kg katoen tot 10.000 liter water vraagt). Bovendien doet onze partner aan CO2-compensatie door rondom de plantage bomen aan te planten. De bloesems van die bomen fungeren tegelijk als natuurlijke pestcontrole, zodat het gebruik van pesticiden wordt vermeden. Dankzij de Fairtrade-premie krijgen de boeren ook een leefbaar loon uitbetaald.

Milieu vraagt om een systematische zorg. Met oog daarop heeft Alsico recent zijn ISO 14001-certificaat met succes vernieuwd. De ISO 14001:2015 certificeert ons milieuzorgsysteem, waarmee we de milieu-impact van onze hele bedrijfsactiviteit nauwkeurig controleren en bijsturen. Het gaat dan bijvoorbeeld over afvalstromen, waterverbruik en energie. De controle op milieu-impact gebeurt aan de hand van vastgelegde processen die worden opgevolgd in een systeem van continue verbetering.

Omdat we effectief willen weten waar we kunnen verbeteren zijn we nog een stap verder gegaan. In november 2017 hebben we de CO2-voetafdruk laten meten (carbon accounting) van onze volledige bedrijfsactiviteit. Carbon accounting is een methode die elk onderdeel van de bedrijfsactiviteit herleidt tot CO2-uitstoot. Het voordeel van de methode is dat ze een concrete nulmeting aanlevert. Prestaties voor verwarming, transport, maar ook voor grondstoffen of gebruikte energie in de productie krijgen een cijfer dat we gebruiken om nieuwe doelstellingen voorop te stellen.

We weten nu dat de productie van een kledingstuk bij benadering overeenkomt met 22,77kg CO2. Dat cijfer zullen we verbeteren dankzij de investering in een CO2-neutraal hoofdkantoor in Ronse(2019). Maar ook door minder te gaan strijken, minder plastics te gebruiken, door de productie te verleggen naar units die minder CO2 uitstoten en door wasinstructies mee te geven die streven naar kortere en minder warme wascycli. Bovendien bieden we onze klanten de mogelijkheid om de uitstoot de compenseren. Voor elke vier kledingstukken van Alsico volstaat het om één boom te planten.

Gerelateerde labels en verbintenissen:

  • ISO 14001: 2015: certificeert ons milieuzorgsysteem
  • Oekotex 100: opvraagbaar voor alle gebruikte stoffen
  • 2FLO-cert/Fairtrade: certificeert de biokatoen die we aanbieden