EN ISO 20471:2013

Hoge zichtbaarheid kleding – Test methoden en vereisten
Deze norm bepaalt waaraan kleding dient te voldoen die een verhoogde zichtbaarheid verzekert van de drager bij dag en nacht omstandigheden. De materialen: het fluorescerend weefsel en de retro reflecterende banden gebruikt in de kleding dienen aan minimum voorwaarden van kleurechtheid, reflectie, luminantiefactor, was- en zweetechtheid … etc. te voldoen. Hoe meer fluo en retro reflecterend materiaal verwerkt is in de kleding, hoe hoger de klasse notering van de kleding (3 klasses) en hoe beter de drager van de kleding zal opgemerkt worden ten opzichte van de achtergrond waartegen hij zich bevindt.

Gebruikte contrastkleuren (niet fluorescerende kleuren zoals bijvoorbeeld rood, zwart, blauw …) moeten eveneens voldoen qua kleurechtheid, wasechtheid… om te beletten dat ze afbloeden en de fluo kleuren zouden aantasten qua helderheid.

Specifieke instructies bepalen de plaatsing (waar, hoe, onderbrekingen, verdeling…) van deze bijzondere materialen. Essentieel is de totale omcirkeling van torso, armen en benen met deze materialen om de verhoogde zichtbaarheid vanuit alle oogpunten te verzekeren. De verdeling van deze materialen over de voor en achterzijde van de kleding is 50 met een maximale afwijking van 10%.

<< terug